september 2012

Mission possible

Tone Dalhaug

En tidlig morgen i begynnelsen av september hørte jeg høylydt barneskrik fra nabohagen. Verandadøren sto åpen, men jeg tror jeg hadde hørt skrikingen selv om den hadde vært lukket. Den lille gutten på to år var illsint for et eller annet.

Jeg gruer meg

Tone Dalhaug

Her i huset er det fra tid til annen noen som gruer seg. For tannlegen, sprøyten, nye omgivelser, nye utfordringer. Vi kjenner det igjen noen og enhver. Å grue seg handler jo om frykt og dessverre er denne frykten til tider kveldende i våre liv.

En tante som ber

Tone Dalhaug

En eldre tante av min mann er lam i den enes siden av kroppen og har et svært begrenset bevegelsesmønster. Slik har hun hatt det i mange, mange år, og i like mange år har hun bodd på institusjon. Jeg vet at hun innimellom føler seg ensom, og jeg vet at hun føler det er lite hun kan gjøre for oss i familien.

Et navn for alle behov

Tone Dalhaug

Kjært barn har mange navn heter det. Om du ikke har mange navn registret i folkeregisteret så har du kanskje blitt kalt for noe annet enn det navnet du er registrert med, et kallenavn, eller et kosenavn. Vi kan ha behov for å beskrive et menneske med mer enn ett navn. Spesielt de vi er glad i og som står oss nær.

Noen har også mange navn i folkeregisteret, og disse navnene kan si noe om din historie, din arv og dine slektninger. Navnet i seg selv har også en betydning. Det kan skildre deg eller din personlighet og du fikk det fordi noen syntes det passet til deg.

Det lille øyebikket

Tone Dalhaug

Jeg synes jeg er ganske god på å nyte øyeblikket, bruke de små anledningene til virkelig å nyte, hvile, gi og ta imot. I det siste har jeg også blitt minnet på det å være oppmerksom på hva øyeblikket utfordrer meg på. Smak litt på ordet øyeblikk. Det relaterer til tid og betyr bare en kort, kort liten stund. Det består av to ord. Øye og blikk. Begge handler om å se. Det var det Jesus var så god på, å se, å bruke øyeblikket. Og det er alle disse øyeblikkene som blir til timer og dager og uker og år. De er på en måte tidens små atomer.

Omplanting

Tone Dalhaug

I hagen vår er det mange planter som får en tøff behandling når det kommer til omplanting. De har ikke mer enn fått festet seg skikkelig og gitt nye skudd, så spar jeg dem opp. Jeg har nemlig funnet en enda bedre plass, eller fått en ny ide som gjør hagen enda vakrere.