Liv til Ord

Ikke slipp skatten din!

TONE 2 Denne sommeren har vært full av nye impulser, reiser og inntrykk. Horisonten har blitt utvidet og komfortsonen utfordret. Skulle jeg oppsummert det viktigste jeg har fått med meg må det være setningen i overskriften, og den utfordrer meg her jeg sitter i kroken min og skriver.

Les mer : livtilord.com/2015/09/01/ikke-slipp-skatten-din/

En bortkommet koffert

Liv Til OrdJeg sto og ventet ved bagasjebåndet. Kofferten som skulle kommet sammen med meg så ut til å utebli. Jeg hadde gledet meg sånn til å komme hjem med gaver til mine. Det meste i kofferten kunne erstattes, men ikke gavene. Naturlig nok var de svært forventningsfulle hjemme. De visste at jeg hadde med noen fine ting fra USA. Jeg tror jeg gledet meg minst like mye til å gi som de til å få. Jeg husket selv hvilket eventyr det var når pappa kom hjem med kofferten full av overraskelser fra sine lange reiser. Nå var det min tur til å komme hjem til mine, og så var kofferten borte!

På grunn av din historie…

TONE DALHAUGHvor ofte hører vi ikke oss selv og andre snakke vår egen historie og våre talenter ned. Nei, jeg kan jo ikke, nei, det er vel ikke bra nok. Jeg har jo ikke…Det virker som om vi vurderer vårt bidrag utifra alt vi ikke har, eller føler vi ikke har. Vi føler oss sjeldent bra nok til å bli brukt. Men hva om vi snudde det hele opp ned.

Les mer : livtilord.com/2015/06/12/pa-grunn-av-din-historie/

Når hørte du humla surre, sist ?

TONE DALHAUGJeg var ute og gikk på stier for en drøy uke siden. Jeg både jobbet og gikk tur. Sammen med meg gikk en flott dame som trengte å finne retning i livet og som ønsket å sette ord på livet og drømmer. Drømmer og ord hun ikke helt visste om hun hadde.

Å endre perspektiv, gir ny innsikt

TONE DALHAUGFor tre år siden orket jeg ingen ting, annet enn å ta meg av familie. Vi hadde det så krevende og jeg hadde ikke ork til noe ekstra. Jeg la alt arbeide ned, drømmen og visjonen jeg hadde fått, ordene jeg så tydelig hørte om å hoppe fra bord, de forsto jeg ingenting av. Jeg var ferdig med frilansing og jeg var så sliten da jeg sa ja til å skrive den siste reportasjen at jeg holdt på å kaste opp.

Les mer : livtilord.com/blogg/

Avengasjer deg og utrett mer

TONE DALHAUGFor mange år siden bodde og jobbet jeg på kibbutz i Israel sammen med min mann. Der traff jeg en finsk dame som drev et målrettet arbeid og reiste rundt i mange land i verden. Hun hadde kun en liten koffert med alle sine eiendeler. Når hun dro fra et sted ga hun bort alt hun ikke fikk plass til i kofferten. Det var en målrettet og bevisst dame, som visste akkurat hva som var hennes hensikt, og hva hun trengte i kofferten. Men slik hadde det ikke alltid vært.

Ut av komfortsonen

Tone DalhaugI dag hadde jeg lyst til å dele en ting med deg. Lengter du etter svar, lengter du etter mirakler og etter å se at Gud virker i dag, hos oss her i Norge? Det er du i såfall ikke alene om ser det ut til.

Jeg ser deg !

Tone DalhaugI dag skal jeg fortelle deg noe underlig som hendte meg i sommer. Men først tar jeg deg med, for et lite øyeblikk, til min barndom. Det var alltid stas når pappaen min kom hjem fra sjøen. Etter mange måneder på sjøen, ja faktisk så mye som et halvt år av gangen, var det godt å få en klem igjen, bli sett, og åpne kofferten med spennende gaver. De to månedene han var hjemme før han dro ut igjen for et nytt halvår ble vi sikkert sett godt, vi klemte og lo, men jeg tror ikke det var nok. Gjennom barndommen og ungdomstiden tror jeg hverken pappa så oss nok eller vi barna så ham nok.

Tror du jeg kan ?

Tone DalhaugJesus stiller noen ganger tilsynelatende merkelige spørsmål, men jeg antar at Guds sønn hadde en hensikt med alt han gjorde, også med spørsmålene han stilte.

I teksten i Matteus 8 og 9 gjør Jesus det ene mirakelet etter det andre. Det er stormen som stilnes, det er en lam som helbredes, det er kvinnen med blødninger og jenta som vekkes tilbake til livet. Det er ingen tvil om at Jesus visste hva han holdt på med, og at troen var virkekraftig og at kraften fra himmelen var reell.

I paradis

Tone DalhaugI nyhetsstrømmen på Facebook konkurrerer bilder og video av ødelagte hus, døde mennesker og ruinerte landsbyer med bilder av solbadende nordmenn om min oppmerksomhet. Det er noe surrealistisk over det hele. De befinner seg i nesten samme ”nabolag”, i paradis. Varme, kritthvite strender, palmesus og kokosnøtter har for oss frosne nordboere alltid lokket. Men i disse tider blir vi nok en gang minnet om at i paradis vandrer himmel og helvete hånd i hånd.

Tror du jeg kan?

Tone DalhaugJesus stiller noen ganger tilsynelatende merkelige spørsmål, men jeg antar at Guds sønn hadde en hensikt med alt han gjorde, også med spørsmålene han stilte.I teksten i Matteus 8 og 9 gjør Jesus det ene mirakelet etter det andre. Det er stormen som stilnes, det er en lam som helbredes, det er kvinnen med blødninger og jenta som vekkes tilbake til livet. Det er ingen tvil om at Jesus visste hva han holdt på med, og at troen var virkekraftig og at kraften fra himmelen var reell.

Et lite stearinlys

Tone Dalhaug

Høsten og vinteren er tiden for bursdagsfeiringer her i familien. For noen dager siden var det eldstemann sin tur. Tradisjonen tro står vi andre alltid tidligere opp og vekker bursdagsbarnet med sang, levende lys og en liten overraskelse på sengekanten. I og med at vi feirer mange bursdager i mørketiden så er soverommet fremdeles mørkt tidlig på morgenen. Den lille flammen på kakelyset vises knapt i den opplyste loftstuen, men idet vi stiger over dørterskelen og inn i soverommet skjer det fantastiske. Og det er like magisk hver eneste gang.

Gode nyheter

Tone Dalhaug

I forbindelse med lanseringen av barneboken - Løvenes fjell- fikk jeg muligheten til å komme på NRK Vestfold tidlig en morgen. Jeg ble så glad når de ringte og sa at de likte det de hadde sett og at de gjerne ville ha en prat. Jeg kunne knapt vente til mannen min kom hjem og ungene kom hjem med å fortelle de gode nyhetene.

Åndelig prolaps

Tone Dalhaug

Jeg har aldri hatt det selv, en prolaps, men har forstått at det er fryktelig vondt, nærmest lammende. Det er mange ting som kan utløse det, men det er en konkret ting som kan forebygge nye prolaps. Det er å styrke den stabiliserende muskulaturen i mage og ryggområdet.

Liten etterspørsel

Tone Dalhaug

En av guttene våre skulle kjøpe ny mobiltelefon og vi sjekket de rimeligere variantene av smarttelefoner. Ganske raskt falt valget på en fin telefon med lekkert design og god pris i forhold til de nyeste og mest solgte telefonene. Det at den i tillegg hadde fått terningkast seks i en test for et drøyt år siden gjorde valget enkelt.

Tanker fra en fluktstol

Tone Dalhaug

I to dager har jeg vært på husmorferie. På hyttetur sammen med ei ny venninne. :) Det er lenge siden jeg kunne legge bort klokken og bare være. De små tallene som viser at tiden går bestemte ikke, men min egen rytme fikk bestemme.

Den vakreste tid

Tone Dalhaug

Jeg er et 100 % sommermenneske. Jeg lever for sommeren og elsker varmen, lyse netter og uteliv. Men jeg er også glad i de andre årstidene. Spesielt har jeg lært å sette større pris på høsten enn jeg gjorde tidligere. På en av mine mange skogsturer nå i høst ble jeg helt bergtatt av de vakre fargene. Jeg har sett dem før, men ikke reflektert så dypt over dem som nå. Det var som om trærne ropte til meg: Er vi ikke vakre, ja på vårt vakreste akkurat nå!

På øverste hylle

Tone DalhaugJeg hørte en gang en fagperson som uttalte om en klient: Ja vedkommende kommer jo ikke til å kunne velge fra øverste hylle.
Jeg antar at fagpersonen mente en høyere akademisk utdanning, et yrke som krever mange år på skolebenken, og mengder av teori.

Men hva er egentlig øverste hylle? Er det virkelig å bli teolog, lege, psykolog, advokat, pilot?

Jeg kunne blitt noe av dette, hvis jeg ville. Jeg hadde evner og karakterer gode nok, men jeg gikk en annen vei. Jeg tok utdanning, litt hummer og kanari, og har hatt mange gode jobber, men i dag prøver jeg å leve av å formidle, skrive bøker og oppmuntre mennesker gjennom små skriblerier. Jeg er på en vei, og håper den bringer meg dit hen at jeg kan leve av det. Hvorfor velger jeg noe slikt, noe så usikkert. Jo fordi det gir meg så utrolig mye. Jeg liker det, jeg trives og jeg tror jeg er på den veien som Gud vil ha meg.

Ingen tilfeldighet

Tone DalhaugHei.

Jeg har sittet på verandaen en liten stund i formiddag og kjent på en enorm takknemlighet. Takknemlig over en flott familie, sol, en deilig veranda og et godt sted å bo.

Men midt i denne takknemligheten kjenner jeg på noe enda dypere.Takknemlig over å ha en tro og en erfaring som forteller meg at jeg og mine, og du som leser dette ikke er tilfeldig. Takknemlig over å kjenne en mening med at jeg er til og at den meningen ikke forandrer seg midt oppi det meningsløse.

Stappfulle kirker

Tone Dalhaug

For tiden jobber jeg med et nytt bokprosjekt. Det er en barnebok for litt eldre barn: 10-13 år. Boken heter foreløpig: Løvenes fjell, og er en dokumentarisk bok med småstykker fra egne opplevelser fra turen til et av verdens fattigste land. På turen traff jeg 12 barn på barnehjemmet My Home. Jeg dro på oppdagelsesferd på verdens vakreste strand, besøkte en kirke med blikktak, spise mango og laget party med barna på My Home.

Sider

Abonner på Liv til Ord